Blaffen afleren


 
Overdadig blaffen is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Het is normaal dat een hond af en toe van zich laat horen, maar te veel geblaf kan een bron van ergernis zijn voor de eigenaar van de hond en alle mensen rondom. Ongewenst blaffen kan veel oorzaken hebben: voordat u uw hond het blaffen begint af te leren, moet u eerst begrijpen waarom hij precies blaft. Hierbij kunt u misschien de hulp inroepen van een professionele trainer of van een dierenarts.
 
De eerste oorzaak van te veel blaffen is het vragen om aandacht. Het kan zijn dat u dit gedrag onbewust heeft aangemoedigd toen uw hond nog een pup was, en u hem telkens hij blafte aandacht gaf door hem proberen doen ophouden met blaffen. Oudere honden kunnen dit gedrag vertonen wanneer ze vaak en lang alleen worden gelaten, of wanneer ze te weinig beweging krijgen.

Als u vermoed dat de oorzaak voor het blaffen van uw hond hier ligt, kunt u de training aanvangen. Zorg er om te beginnen voor dat hij zich voldoende kan uitleven – ga dagelijks met uw hond wandelen en laat hem de wereld verkennen. Misschien kunt u uw hond inschrijven voor gehoorzaamheidslessen in de hondenschool. Deze oefeningen werken stimulerend voor uw hond en verbeteren de communicatie tussen hond en trainer. Geef hem voldoende leuke speeltjes om zich mee bezig te houden wanneer u er niet bent en speel alle dagen even met hem, zodat hij weet dat hij niet hoeft te blaffen om aandacht te krijgen.
 
Overdadig blaffen kan ook een uiting van angstgevoelens zijn. Veel honden blaffen wanneer het onweert of als ze zich in een kamer bevinden met mensen die ze niet kennen. Als uw hond blaft bij onweer of ander lawaai, doet u er goed aan hem te voorzien van een veilige plaats, zoals een hok of een mand. In deze schuilplaats legt u dingen waar u hond van houdt en waar hij zich mee kan bezig houden, zoals speeltjes of een bot. Zet de radio of de tv aan op een zacht volume om de geluiden wat te verdoezelen. Wanneer uw hond blaft naar onbekende mensen, helpt u hem om over zijn angst heen te komen door hem met deze mensen kennis te laten maken. Laat hen de hond doen zitten en, wanneer hij het bevel uitvoert, wat lekkers geven.

Hij zal nieuwe mensen al snel met lekkere snoepjes associëren en minder gaan blaffen. Blaft uw hond dikwijls naar geluiden van buiten, geeft u hem best zo weinig mogelijk toegang tot kamers met veel ramen, zodat hij minder reden heeft om te blaffen.
 
Sommige honden blaffen ook wanneer hun baasje niet thuis is, uit schrik om achtergelaten te worden. Als uw hond uitzonderlijk gehecht is aan u of recent een verandering in zijn routine heeft doorgemaakt, zoals een scheiding of een overlijden, moet u hem eerst desensibiliseren alvorens verder te gaan met de training. Begin met kleine uitstapjes te maken naar de brievenbus en terug, terwijl uw hond in huis achterblijft. Zorg er wel voor dat hij voldoende speeltjes heeft om zich mee te amuseren. Als uw hond gewend geraakt aan het idee van alleen zijn, kunt u telkens een beetje langer wegblijven.
 

U kunt een bandopnemer gebruiken of het gewoon vragen aan uw buren om erachter te komen of uw hond vaak blaft wanneer u weg bent. Extreme verlatingsangst moet in sommige gevallen medisch behandeld worden; raadpleeg dus een dierenarts wanneer u denkt dat uw hond hieraan lijdt.
 
Sommige mensen maken gebruik van speciale halsbanden om overdadig blaffen te voorkomen. De meest menselijke halsband tegen het blaffen is de citronellahalsband, die telkens wanneer uw hond begint te blaffen, wat onschadelijk citronella in het aangezicht van de hond spuit. Studie heeft aangewezen dat dit soort remedie erg efficiënt is bij het afleren van overdadig geblaf.
 
Er zijn heel wat manieren en hulpmiddelen om uw hond het blaffen af te leren. Voor meer informatie kunt u best uw dierenarts of een professional raadplegen.